Szeretnék veletek egy nagyon jó vegetáriánus receptet megosztani. Kisgyerekkorom óta vagyok vegetáriánus, mikor súlyzós edzésbe kezdtem, illetve versenyre készültem is megmaradtam a vegetáriánus életmód mellett. Vegetáriánus étkezés mellett is nyújtható maximális sportteljesítmény, és lehet jó fizikumot elérni. Saját példámból kiindulva mondhatom, hogy ez így van, megfelelő tudással, tájékozódással és némi időráfordítással, odafigyeléssel maximum hozható ki. A fehérjeszükségletem egy részét hüvelyesekből viszem be, meglehetősen magas fehérje tartalommal rendelkeznek és nagyszerű lassú szénhidrát forrás. Hüvelyesek közül lencsét nagyon sokat fogyasztok, igyekszem a lencséből minél változatosabban elkészíteni az ételeket.
Zabpelyhes lencse fasírt recept:
200 g lencs, 1-2 órára beáztatva
4 db babérlevél
tengeri só
1 ek. extra szűz olívaolaj
1 fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk. pirospaprika
2 tk. majoránna
6 – 8 ek. zabpehely megdarálva
Az előre beáztatott lencsét babérlevéllel és sóval ízesített vízben puhára főztem. Kevés főzővízzel aprítógépben pürésítettem, majd hűlni hagytam. Amíg a lencse hűlt, az olívaolajon megpároltam a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát.A pürésített lencsét és a megpárolt hagymákat elkevertem, pirospaprikával és majoránnával fűszereztem, majd annyi zabpelyhet adtam hozzá, hogy jól formázható, nem túl lágy masszát kapjak. A zabpehely mennyisége attól függ, hogy a lencsét mennyi vízzel pürésítettük az elején. 10 percig állni hagytam a keveréket. Ezután enyhén vizes kézzel fasírtformára igazítottam őket, és sütőpapírral borított tepsiben, előmelegített sütőben addig sütöttem őket, amíg szépen megpirult mindkét oldaluk (közben egyszer-kétszer meg is fordítottam őket).
Jó étvágyat!