Kategóriák
Táplálkozási tanácsok

Vegetáriánus, vegán fehérjeforrások

A fehérje elengedhetetlen az izomnövekedéshez, izomerősséghez, súlycsökkenéshez, és hozzájárul a test sok biokémiai funkciójához is. A vegetáriánusoknak, vegánoknak is tudnak kellő mennyiségű fehérjét bevinni szervezetünkbe. Rengeteg vegetáriánus és vegán fehérjeforrás létezik, mely segít az izomzat építésében, megtartásában, valamint a fogyásban.
Függetlenül attól, hogy te vegán, vegetáriánus, vagy húsevő vagy, ezek az egészséges és ízletes fehérjeforrások hozzájárúlnak az étrended színesítéséhez és a fehérje bevitel szinten tartásához.

Szejtán/búzasikér

A vegetáriánusok és a vegánok imádják ezt a növényi alapú hús helyettesítőt. A szejtán gluténből származik, egy olyan fehérjéből, ami megtalálható a búzában, rozsban és más gabonafélékben. A főtt szejtán “búzahúsnak” is nevezik, mivel kinézetre és textúrára nagyon hasonlít a húsra. 100 gramm szejtán akár 24,8 gramm vegán fehérjét is tartalmazhat, így a szejtán a növényi eredetű fehérje egyik leggazdagabb forrása. Szelént és kis mennyiségű foszfort, kalciumot és vasat tartalmaz. Szejtánt a legtöbb egészségügyi élelmiszerboltban meg lehet vásárolni vagy otthon is el lehet készíteni búza glutén/búzasikér felhasználásával. Glutén- vagy liszt érzékenyek fogyasztására sajnos alkalmatlan.

100 g makrotápanyaga: 24.8 g fehérje, 4.4 g szénhidrát, 1.8 g zsír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük